آشنایی با تجهیزات چشم پزشکی

تجهیزات چشم پزشکی به دو دسته، تجهیزات چشم پزشکی اندازه گیری و تشخیص و تتجهیزات چشم پزشکی درمانی تسیم می شوند.

برخی تجهیزات پزشکی تشخیص عبارت اند از:

چارت اسنلن

پروژکتور چشمی

آفتالموسکوپ

رتینوسکوپ

اسلیت لمپ

آنژیوگرافی

کراتومتر

توپوگرافی

پاکی متری

پریمتری

تونومتر

لنزومتر

بیومتری


  Pentacam

OCT

بعضی از تجهیزات چشم پزشکی درمانی عبارتند از :

میکروسکوپ جراحی

فیکو- ویترکتومی

لیزر

میکروکراتوم


آشنایی با دستگاه فیکوامولسیفیکاسیون

 

عدسی طبیعی چشم در پشت عنبیه یا همان قسمت رنگی چشم قرار دارد. عدسی شفاف است و نقش مهمی در تمرکز نور بر روی پرده شبکیه دارد. عدسی عمدتاً از آب و پروتئین ساخته شده است و پروتئین ها به طرز ظریفی قرار گرفته اند که باعث شفافیت عدسی می شود و در نتیجه نور از لا به لای آنها عبور می کند. اما بنا به دلایلی بعضی از این پروتئین ها تغییر ماهیت داده و به هم چسبیده و باعث کدر شدن بعضی از نواحی کوچک در عدسی می شوند.

این پدیده کاتاراکت یا آب مروارید نامیده می شود و با گذشت زمان ، این نواحی بزرگتر شده و باعث کاهش بینابی می شود. این بیماری اغلب به دلایل زیر بروز می‌کند:
کهولت سن (شایع‌ترین علت) ، سابقه خانوادگی ابتلا به آب مروارید ، ضربه به سر که موجب اختلال در تغذیه عدسی می‌شود ، قرار گرفتن در مقابل اشعه‌های یونیزه (اشعه X) ، اشعه گامای ناشی از تلویزیون های قدیمی ، تماس طولانی با نور آفتاب (پرتو فرابنفش) ، دیابت ، ضربه به چشم و عدسی ، نقصان های مادرزادی ، سوء تغذیه ، مصرف طولانی مدت بعضی از داروها مثل کورتن ها.
در مراحل اولیه که تنها بخش کوچکی از عدسی کدر شده است ، شاید آب مروارید مشکلی ایجاد نکند ، اما در بیشتر مواقع این روند ادامه می یابد و بخش بزرگی از عدسی کدر می شود و بینایی را مختل می سازد. سرعت پیشرفت آب مروارید در بین افراد مختلف متفاوت است و این سرعت را نمی توان دقیقاً پیشگویی کرد.


آشنایی با دستگاه پریمتری

 

مفاهیم پایه
پریمتری (Perimetry) از دو کلمه Peri به معنی اطراف یا پیرامون و Metery به معنی اندازه گیری است و در کل به معنای اندازه گیری و ترسیم میدان بینایی فرد است.
فیزیولوژی
در بیماری‌های مختلف چشم به ویژه در گلوکوم (آب سیاه) و بیماری های عصب اپتیک ، نیاز به انجام معاینه از میدان بینایی چشم فرد بیمار است ؛ به منظور انجام این معاینه از تست پریمتری استفاده می‌شود.


Stratus OCT
ایـن دستگـاه که از نور با فرکانس نزدیک به مادون قرمز استفاده می کنند ، جهت تصویربرداری از فوندوس ، تهیه نقشه های مرتبط با آنالیز RNFL و تهیه تصویر سطح مقطعی از لایه های شبکیه همراه با ارائه ضخامت آن به کار می رود.
Stratus OCT لایه های شبکیه را با رزولوشن بالا نمایان می سازد که پزشک را در معاینه ، درمان و بررسی مداوم بیمارهای شبکیه به طور مؤثر یاری می رساند.
 
مشخصات فنی آن عبارتند از:
الف) تصویربرداری توموگرافیک:
- رزولوشن محوری/افقی کمتر از ١٠m
- سرعت اسکن  A-scans ٤٠٠ در ثانیه
- انجام اسکن با روش های خطی، دایره ای ، حلقه های هم مرکز و خطوط شعاعی
- پیکسل قابل تنظیم از (افقی ١٢٨*۱۰۲۴ محوری) تا (افقی ٧٦٨*۱۰۲۴ محوری)
ب) تصویربرداری از فوندوس:
- میدان دید 26*5/20
- تصویر CCD
- حداقل قطر مردمک


آشنایی با دستگاه پنتاکم

 

مفاهیم پایه
پنتاکم ‌ابزاری بسیار ارزشمند برای ارزیابی بیماران برای تصحیح بیماری چشم است.
فیزیولوژی
در صورتی که فرد تصاویر دور یا نزدیک یا هر دو را تار ببیند و لیکن با استفاده از عینک یا لنز تماسی این تصاویر واضح و روشن باشد ، این فرد دارای عیب انکساری در چشم بوده و نیاز به معاینه چشم دارد.


طرز کار
پنتاکم یک دستگاه تشخیصی است که برای اندازه‌گیری و معاینه سگمان قدامی چشم طراحی شده است. این دستگاه تصاویری از قسمت قدامی چشم ثبت می‌کند که شامل قرنیه ، مردمک ، اتاق قدامی و لنز است. این دستگاه که بسیار پیشرفته است ، توپوگرافی قرنیه را اندازه‌گیری کرده و قادر به تشخیص قوز قرنیه است. داده‌های آن در عمل جراحی لیزیک استفاده می شود.


کاربرد
از این دستگاه جهت ارزیابی شکل قرنیه ، آنالیز وضعیت لنز (کریستالین لنز کدر شده) ، آنالیز زاویه اتاق قدامی ، آنالیز عمق اتاق قدامی ، آنالیز حجم اتاق قدامی ، آنالیز حرارت‌های کورتیکال خلفی و قدامی ، آنالیز محل کاتالکت‌ها و ضخامت قرنیه استفاده می‌شود.



آشنایی با افتالموسکوپ (Ophthalmoscope)

 

افتالموسکوپ، وسیله‌ای است که برای معاینه چشم استفاده می‌شود. مهم‌ترین مزیت استفاده از آن، تعیین سلامت رتین و محفظه ویتروس است. در هنگام استفاده از این وسیله، فرد مشاهده کننده می‌تواند با شخص، فاصله‌ای در حدود یک دست داشته باشد و تصویر معکوس شده توسط یک عدسی محدب مشاهده شود. با این وسیله، معاینه‌‌کننده از طریق سوراخ مردمک می‌تواند سطح شبکیه چشم و اجزای آن را بررسی کند. به عبارت دیگر با آن بیماری‌های سطح خلفی چشم بررسی می شود. افتالموسکوپ همچنین گاهی فاندوسکوپ نیز نامیده می‌شود و شامل: یک سری آینه‌ها، لنزهایی برای بزرگ نمایی، نوری شفاف و صفحات دیسک مانندی جهت تنظیم سطوح مختلف دید توسط پزشک است.


توپوگرافی (Topography)
در این روش با فرستادن حلقه های نورانی به سطح قرنیه و سپس دریافت بازتاب این حلقه ها و آنالیز اطلاعات دریافت شده و بررسی نقشه توپوگرافی می توان هر اختلالی در قرنیه مانند کراتوکونوس (قوز قرنیه) ، اسکار در قرنیه و همچنین انحنای قرنیه را مشخص کرد. این روش یک اقدام اصلی برای افرادی است که می خواهند تحت عمل جراحی تصحیح عیوب انکساری مانند لیزیک قرار گیرند. همچنین ممکن است در پی گیری پس از عمل در بعضی از افراد نیز مورد نیاز باشد.

توپوگرافی وسیله ای برای بررسی قدرت و شکل قـرنـیـه است. بـه وسیـله تـوپـوگـرافـی بـا تـصـاویری کـه بـه طـریقـه کـامپیـوتری پـردازش شده‌اند می توان قدرت انکساری قرنیه ، وجود و مـقـدار آسـتیـگمـاتـیـسم و مـحـور آن و وجـود آستیگماتـیـسـم نـامـنـظـم بـه خـصوص کراتوکونوس را بررسی کرد. مهمترین کاربرد تـوپـوگـرافـی در بـررسـی قـبل و بـعـد از اعـمـال انکساری نظیر RK ، PRK و LASIK ‌است. دستگاه تـوپـوگـرافـی حلقـه هـای نـورانی بر سطح قرنیه می‌تاباند که دستگاه کامپیوتر همراه آن از روی بازتاب شکل این حلقه ها به قدرت انکساری قرنیه در نقاط مختلف آن پی می برد. قدرت های مـخـتـلـف سطـح قــرنیـه بـه صـورت رنـگ هـای مختلف طراحی و مشخص می شود که باعث سهولت در تشخیص بیماری های مختلف قرنیه می شود. انجام توپوگرافی قبل از عمل برای آن است که بیماری های مختلف به خصوص اگر آستیگماتیسم نامنظم یا قوز قرنیه وجود داشته باشد تشخیص داده شود.


کونفو اسکن (Confoscan)
از این تکنیک می توان برای بررسی قرنیه پیش از اعمال جراحی ، تشخیص زودهنگام کراتوکونوس یا قوز قرنیه ، بررسی سلامت اندوتلیال (داخلی ترین لایه قرنیه) ، تعیین عمق لایه ای از سطح قرنیه که در بعضی از جراحی ها کنارزده می شود و بررسی لایه اپیتلیال (سطحی ترین لایه قرنیه) استفاده کرد.


تونومتر غیر تماسی
از این وسیله بدون نیاز به بی حسی و رنگ آمیزی قرنیه چشم جهت اندازه گیری فشار چشم استفاده می شود. از آنجا که بیشتر پزشکان برای اندازه گیری فشار چشم از تونومتر تماسی استفاده می کنند و تونومتر تماسی نیاز به بی حسی چشم و رنگ آمیزی قرنیه با فلوئورسئین دارد ، بسیاری از بیماران مانند کودکان و افراد مسن همکاری خوبی ندارند و این امر باعث خطا در اندازه گیری فشار چشم می شود. ولی در تونومتر غیر تماسی نیازی به بی حسی و رنگ آمیزی قرنیه نیست و به راحتی از آن برای اندازه گیری فشار چشم تمامی بیماران می توان استفاده کرد. از آنجا که که بالا بودن فشار چشم یا همان آب سیاه پدیده بسیار خطرناکی است و عدم درمان مناسب و به موقع در این زمینه منجر به نابینایی می شود ، توصیه می گردد افراد عادی حداقل سالی یک بار و افراد با سابقه خانوادگی آب سیاه حداقل شش ماه یک بار به بررسی فشار چشم خود بپردازند.


لنزمتر (Lensmeter)
لنزمتر (Lensmeter) ، دستگاهی است که به وسیله‌ آن توان ، محور و مقدار منشور یک عدسی تعیین می شود و یکی از وسایل ضروری هر مؤسسه عینک سازی است و در مدل‌های گوناگون یا با نام های تجاری از قبیل: لنزومتر ، فراکسیونومتر و فوکومتر یافت می شود و در یک تعریف کلی می توان گفت: این گونه لنزمتر های دستی ، دارای حدوداً یک صد و پنجاه قطعه مکانیکی با عملکردها و حساسیت های مختلف و تقریباً دارای پانزده عنصر اپتیکی که شامل عدسی هایی با ضریب شکست های بسیارحساس و آینه‌ انعکاسی ، خط کش مدرج و حدود چهار عدد شیشه‌‌ رتیکول بسیار دقیق باشند و در بعضی از لنزمتر های جدید ، مقدار درصد جذب اشعه‌ی ماوراء بنفش (UV) و عدد آبه‌ (Abbe) عدسی را هم می توان مشاهده کرد. بعضی از لنزمتر ها اتوماتیک و دیجیتالی (Autolensmeter) هستند و توان عدسی به صورت پرینت (چاپ شده) از دستگاه خارج می شود و از 0/12 الی 30 دیوپتر را می توان اندازه گیری کرد. در بعضی از لنزمترها ، توان عدسی از داخل و بعضی دیگر از بیرون خوانده می شود. از انواع دیگر این دستگاه ، می توان از لنزمترهای تلویزیونی نام برد که صفحه‌ نمایشگر تعیین محور و توان عدسی از بیرون قابل روِیت است. بعضی دیگر دستی هستند که نوع دستی آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.


Visucam
این وسیله جهت عکس برداری از شبکیه با کیفیت تصویر فوق العاده به کار می‌رود. تنوع در تولید این دستگاه به پزشک این توانایی را می‌دهد کــه دسـتـگـاه را بـا قـابـلـیـت‌هـای عکس‌بـرداری ، فلورسان یا آنژیوگرافی انتخاب کند.


طراحی این وسیله به گونه ای است که فضای کمی را اشغال کند و طیف وسیعی از عملکرد، از گـرفتـن تصـاویـر تـا آنـالیز را انجام دهد، که این مساله باعث بهینه شدن فرایند معاینه و تشخیص می شود.
خصوصیات فنی آن عبارتند از :
‌- گرفتن تصویر با زاویه میدان 30 و ‌45 درجه
‌- گرفتن تصویر در حالات مختلف رنگی ، عاری از نور قرمز ، آبی و قرمز. همچنین تصاویر از ناحیه قدامی و آنژیوگرافی فلورسان
‌- فیلترهای FA از نوع محرک exciter و مانع  barrier و فیلترهای IR , UV از نوع barrier
‌- فاصله زمانی گرفتن تصاویر 2-1/5 ثانیه
‌- قطر مردمک  4mmd‌ 
‌- فاصله کاری  40mm
‌- سنسور گرفتن تصویر 5megapixels CCD
‌- سیستم عامل  Windows XP Professional
‌- هارد دیسک با ظرفیت ذخیره تا 60 تصویر
‌- ابعاد دستگاه L*W*H mm) 480*410*670)
- وزن دستگاه 30Kg‌


گلوکوما
از این دستگاه برای تصویربرداری غیر تهاجمی از بافت های متفاوت چشم در اتاق قدامی و اتاق خلفی استفاده می شود(مثل قرنیه و شبکیه.) با استفاده از نرم افزار تحلیلی همراه با دستگاه می توان پارامتر های متفاوتی را از این تصاویر به دست آورد. این دستگاه به صورت پرتابل هم قابل استفاده است و ماژول های متعددی همراه با دستگاه قابل استفاده است که از هر کدام از آن ها برای تصویربرداری بافت خاصی از چشم استفاده می شود. مشخصات فنی آن عبارتند از:
رزولوشن CCD:3/5 مگا پیکسل
ضبط ویدئو: ۴۸۰*‌۴۶۰
میدان دید:۴۰ درجه
فاصله کاری:۴۳ میلی متر
محدوده جبران : ۳۰- تا ۳۰ دیوپتر
تعداد ماژول ها:۵


دستگاه گلوکوما
از دستگاه گلوکوما نوع ۱۰۰۰FT- برای اندازه‌گیری فشار داخل چشم استفاده می شود. این دستگاه اندازه گیری فشار داخل چشم را بدون تماس با قرنیه انجام می دهد. این دستگاه دارای یک measurement window است که پس از تنظیم نزدیک چشم بیمار توسط کاربر، یک باد به سمت چشم بیمار وارد کرده به گونه ای که سطح قرنیه دقیقا صاف شود سپس با استفاده از یک فرستنده مادون قرمز و یک گیرنده فوتوالکتریک و بر مبنای فاصله زمانی رفت و برگشت قرنیه از حالت صاف به حالت اول، فشار داخل چشمی را محاسبه می کند. از مزایای این دستگاه آن است که نیازی به بی حسی چشم نیست و این اندازه گیری را به صورت غیر تماسی انجام می دهد. از جمله مزایای دیگر آن است که به دلیل اینکه اندازه گیری را به صورت غیر تماسی انجام می‌‌دهد موجب کاهش انتقال بیماری توسط چشم در مقایسه با روش تماسی می شود.
برای تنظیمات این دستگاه می توان از صفحه مانیتور به صورت لمسی استفاده کرد. این دستگاه دارای قابلیت تنظیم و اندازه گیری به صورت خودکار است. اطلاعات فنی این دستگاه شامل موارد زیر است:

بدنه اصلی:
محدوده حرکت هد اندازه گیری: بالا- پایین ۴۵ میلی متر، چپ – راست ۸۸ میلی متر، عقب – جلو ۴۰ میلی متر
محدوده حرکتی chin rest: 70 میلی متر
صفحه مانیتور: LCD 7/5 اینچ
وزن: ۱۸ کیلوگرم
ولتاژ: VAC‌۱۴۰-۱۰۰
فرکانس: Hz 60 -50
توان مصرفی: ۸۵ تا ۱۱۰ VA
دمای محیط برای اندازه گیری: ۴۰-۱۰ درجه سانتی گراد
رطوبت: ۷۵-%۳۰%
منبع نور: LED با طول موج ۸۸۰ نانو متر

سیستم تصویربرداری دیجیتال
یک سیستم تصویربرداری دیجیتالی کامل با آنژیوگرافی فلورسئین است که یک پرینتر هم بر روی آن سوار است. با وجود قابلیت شبکه ، این سیستم قوی برای مراقبت‌های اولیه در بیمارستان ها و اتاق های عمل بسیار ایده آل و مطلوب است.

مشخصات فنی
صفحه LCD بزرگ با قدرت نمایش ویدئویی همزمان
سه دوربین ویدئویی CCD سبک با ۵ لنز قابل تعویض
DVD-RAM دوتایی برای پشتیبانی backup آسان
تا ۱۳۰ درجه میدان دید
کنترل و پدال پایی ۳ کاره برای تنظیم آسان شدت نور و فوکوس
پرینتر رنگی


تخت جراحی متحرک با کارایی بالا برای مراکز جراحی
این تخت در مراکز جراحی دارای کارایی و عملکرد بسیار بالایی است و سبب راحتی بیمار در هنگام عمل جراحی می شود. از قابلیت های این تخت عبارتند از:
جا و فضای مناسب برای پای جراح
دو اهرم ترمز بر روی چهار چرخک زیر پایه‌ها، همراه با پایه استیل دارای تعادل و استحکام بالا
زیر سری دارای لولا و قابل حرکت
نگهداری آسان به دلیل جنس رویه نشیمنگاه
کنترل مطمئن حافظه با ۳ شرایط قابل برنامه ریزی مجزا
حرکت نامحدود با ۳۶۰ درجه چرخش
دو چرخک هدایت کننده برای مانور و حرکت راحت شخص از سر یا پا
دسته (انتخابی) برای اطمینان بیمار هنگام نشستن یا پایین آمدن از روی تخت
طراحی فوق العاده مکانیکی به منظور راحتی بیمار
رویه چرم ، بادوام، ضد خراش و سائیدگی، دارای رنگ ثابت، مقاوم در برابر پارگی، مقاوم در برابر مواد ضدعفونی کننده، بدون درز و خط، در رنگ های بسیار متنوع
لوازم یدکی و جانبی فراوان
انعطاف پذیری بالا
سیستم کنترلی استریل برای تنظیم ارتفاع و سر
شارژ سریع باتری با توان بالا، امکان ۳۵ تا ۴۰ عمل برای هر بار شارژ
دکمه Stop برای شرایط اضطراری


کراتومتر
‌کراتومتر وسیله ای است که متخصصان حفاظت از چشم برای اندازه گیری انحنا و بازتاب سطح قدامی قرنیه از آن استفاده می کنند. کراتومتر‌، که گاهی افتالمومتر نیز نامیده می‌شود، در ابتدا برای تشخیص آستیگماتیسم و تعیین درجه و درمان آستیگماتیسم استفاده می‌شد.آستیگماتیسم وضعیتی برای چشم است که قرنیه یا عدسی بد شکل شده و سبب مشکلات بینایی می شود.
نخستین کراتومتر در اواخر قرن ۱۹ در یک تلاش مشترک با چشم پزشک فرانسوی (Louis mile Javal ) که بنیان گذار و رئیس آزمایشگاه چشم پزشکی در دانشگاه سوربن پاریس بود ، وشریک و شاگرد سابقش ، Hjalmar Schiotz اختراع شد.
کراتومترهای امروزی از سنسورهای نوری و تکنولوژی کامپیوتری برای اندازه‌گیری تطبیق و کنتراست قرنیه در برابر مقدارهای از قبل تعیین شده استفاده می‌کنند. مقدارهای تعیین شده توسط کراتومتر، مقدارهای “کراتومتریک” نامیده می شوند و متخصصان حفاظت از چشم را قادر می سازند که وجود و درجه آستیگماتیسم را تعیین کنند. دو نوع آستیگماتیسم وجود دارد: رایج ترین آن بد شکلی قرنیه است اما گاهی عدسی که در پشت قرنیه است نیزمی تواند بد شکل شود. یک قرنیه طبیعی کروی است ولی در نمونه های آستیگماتیسم، قرنیه دوک مانند است.کراتومتر در درجات (زوایای) متفاوت قرنیه را اندازه گیری کرده و به تعیین یک نسخه اصلاح کننده مناسب، درجه اصلاح و اینکه عدسی های مقعر و محدب نیازمند بازگرداندن دید به یک سطح قابل قبول هستند، کمک می کند.
همچنین یک کراتومتر بارها در پروسه های خاص عمل جراحی، برای کمک به جراح چشم استفاده می شود. استفاده کننده کراتومتر یک چراغ LED به عنوان نقطه کانونی برای مریض و انکسار زوایا (منتها درجات) مناسب ،آماده می کند که جراح را قادر می سازد در طی آب مروارید و دیگر جراحی های اصلاحی چشم ، برش های دقیقی ایجاد کند. همانگونه که کراتومتر با تکنولوژی تکامل می یابد سایر ابزارها و جریاناتی که جهت حفاظت از چشم انجام می شود نیز توسعه می یابد. امروزه نه تنها برای متخصصان حفاظت از چشم تعیین دلیل اصلی مشکلات بینایی امکان پذیر نیست‌، بلکه تصحیح بسیاری از شرایط موثر بر سلامت بینایی و چشم از طریق جراحی نیز امکان پذیرنیست.
یک کراتومتر روابطی را بین اندازه شیء (O) ، تصویر شیء (I) ، فاصله بین سطح انعکاسی و شیء (d) و شعاع سطح انعکاسی (R) به کار می برد . اگر سه تا از این متغیرها معلوم باشند (یا ثابت باشند) ، چهارمی با استفاده از رابطه dI/O2R= به دست می اید.
روش های مجزایی برای تعیین R وجود دارد کراتومترهای نوع ژاوال- شیتز اندازه تصویر ثابتی دارند که معمولا در آن ها دو حالت دیده می شود در حالی که کراتومترهای بوش اند لومب اندازه تصویر ثابت و در عین حال یک حالتی دارند.

کراتومترهای ژاوال- شیتز
کراتومتر ژاوال- شیتز یک دستگاه دو وضعیتی است در آن یک تصویر ثابت با اندازه دو برابر و اندازه شیء قابل تنظیم برای تعیین شعاع انحنا سطح انعکاسی به کار می رود . برای این منظور از دو مایر روشن استفاده می شود . یکی از آن ها یک چهارگوش قرمز و دیگری به صورت طرحی از یک پلکان سبز رنگ است که در کناره‌های دستگاه در فاصله ثابتی از چشم تنظیم می‌شوند.
با حرکت دادن مایرها در طول مسیر ریل مانند و تغییر فاصله بین آن دو می توان اندازه تصویر را تنظیم کرد . به واسطه یک منشور ولاستون که باعث می شود هر یک از تصاویر کناری با هم در یک ردیف (سطح) قرار گیرند، تصویر منعکس شده دو برابر می شود. هر نوع حرکتی از چشم می تواند تصویر را به همان بزرگی و راستا جابه جا کند.

کراتومترهای بوش اند لومب
کراتومتر بوش اند لومب کراتومتری تک حالتی است که بر مبنای تفاسیری از ترکیب‌های دیوپتری می دهد کار می کند . این نوع با کراتومترهای ژاوال- شیتز در این که اندازه شیء ثابت ولی اندازه تصویر متغیر است ، تفاوت دارند . در این کراتومترها پرتوهای منعکس شده از میان صفحه ای با چهار روزنه- که دو تای آن ها برای فوکوس کردن مایرها در فاصله کانونی تلسکوپ دستگاه و دو تای دیگر برای ترکیب منشور دو تایی به کار می روند – عبور می کنند.
این وسیله بر مبنای طراحی های هلمولتز که منشورها در یک ردیف به صورت عمودی و افقی حرکت می کنند پایه گذاری شده است که این خود باعث ایجاد دو تصویر قابل تنظیم یکی در بالا و دیگری در سمت چپ تصویر اصلی می شود با تنظیم کردن فاصله بین ای پیس و منشور می توان قدرت مؤثر این منشورها را تغییر داد . وقتی که این فاصله کاهش یابد، قدرت مؤثر منشوری نیز کاهش می یابد و این خود باعث کاهش اندازه تصویر در طول مسیر نسبی منشور می شود . حرکت دوباره می تواند تصویر را به حالت اولیه اش نزدیکتر کند. افزایش فاصله میان ای پیس و منشور باعث افزایش قدرت منشوری می شود. چون در هر ستونی که با دیگری تنظیم می شود دو منشور وجود دارد، قدرت در محورهای بزرگ و کوچک می تواند به طور مستقل و بدون تنظیم موقعیت و جهت دستگاه اندازه گیری شود.کراتومترهای بوش اند لومب برای تبدیل اندازه های به دست آمده از سطح قرنیه به مقدار دیوپتری، فرمول عمومی عدسی ها را به کار می برند و n را ۳۳۵/۱ فرض می کنند. این مقدار فرضی دربردارنده بخشی کوچک ولی در عین حال مهم از قدرت منفی سطح خلفی قرنیه است که این فرمول هم باعث خواندن قدرت انکساری (بر حسب دیوپتر) و هم شعاع انحنا (بر حسب میلیمتر) می شود


دستگاه آنالیز سیگنال های حیاتی مرتبط با سیستم بینایی
از این دستگاه برای تحریک، ثبت و آنالیز سیگنال های حیاتی مرتبط با سیستم بینایی در انسان و حیوانات استفاده می شود.
این دستگاه قادر به انجام بیش از ۲۰ نوع تست است که بعضی از آن ها عبارتند از:
EOG
Mf ERG
ISCEV ERG
Flash ERG
Mf VEP
Flash VEP
Contrast Sensitivity
Dark adaptometery
Primetery
ENG
تست های این دستگاه با آخرین استاندارد‌‌‌های اعلام شده از سوی ISCEV هماهنگ بوده و به دو صورت کلی الگو (Pattern) یا تحریک (Flash) قابل انجام است. کاربر توانایی تسلط کامل بر کلیه پارامترهای تست مانند فرکانس و شدت تحریک، فرکانس و اندازه الگو و زمانبندی تست را دارد. فیلترهای نرم افزاری، تحلیل های مختلف ریاضی و نمودارهای دو و سه بعدی از مهمترین برجستگی های این دستگاه است. همچنین سخت افزارهای جانبی برای تست روی کودکان و حیوانات موجود است. این دستگاه از سه قسمت عمده سخت افزاری Reti port ، Reti scan و PC تشکیل شده است


اسلیت لمپاز

این وسیله برای بررسی بیماری های سطح قدامی چشم استفاده می شود. مجاری با این وسیله معاینه کننده می تواند اجزای چشم شامل پلک ها - عدسی قرنیه ملتحمه -اشکی زجاجیه و حتی با امکانات زلالیه جانبی شبکیه را نیز بررسی کند. با این وسیله طیف وسیعی از بیماری های اجزای نام برده چشم را می توان تشخیص داد. بیشتـریـن کـاربـرد ایـن وسیلـه تشخیـص کـدورت هـای مـدیـاهـای شفـاف چشم مانند اختلالات قرنیه و آب مروارید و حتی آب سیاه است و در مدل های مختلف وجود دارد


رتینوسکوپ

رتینوسکوپ ابزاری کمکی در چشم پزشکی تخصصی است. از جمله کاربردهای رتینوسکوپ می توان به کمک به تشخیص دوربینی، نزدیک بینی، آستیگماتیزم و به طور کلی سنجش نیروی انکساری چشم اشاره کرد





تجهیزات پزشکی اورژانس

الکتروشوک

الکترو شوک یا دفیبریلاتور یکی از تجهیزات مهم اتاق های عمل است. از این دستگاه برای اعمال یک شوک الکتریکی قوی به بیمارانی که قلب آنها به هر دلیل از کار باز ایستاده است به کار می رود. شوک الکتریکی اعمال شده به قلب در برخی موارد باعث بازگشت ریتم قلبی به حالت اولیه می شود.دستگاه شوک اتوماتیک CardiAid (AED) برای استفاده و دسترس عموم طراحی شده و می تواند برای احیای بیماران در سنین مختلف استفاده شود. اگر بیمار دچار مشکل قلبی فیبریلاسیون بطنی و یا تاکی کاردی بطنی شود، این دستگاه با اعمال شوک الکتریکی به موقع و مناسب در دقایق اول حمله بحرانی قلب و تا رسیدن گروه مراقبت حرفه‌ای، بیمار را نجات می دهد. عملکرد این دستگاه کاملاً خودکار است، در ابتدا ریتم قلبی بیمار را بررسی می کند و در صورتی که نیاز باشد، شوک الکتریکی به بیمار منتقل می کند تا دفیبریلاسیون را انجام دهد. الکتروشوک ها در انواع کاشتنی، داخلی، خارجی، خودکار و نیمه خودکار ارایه می شوند. نام های دیگر الکتروشوک : دستگاه شوک خودکار ، الکتروشوک قلبی ، defibrillator ، دفیبریلاتورالکتروشوک های موجود در این صفحه شامل : الکتروشوک زول به عبارت دیگر الکتروشوک ZOLL ، الکتروشوک فیزیو (PHYSIO) آمریکا ، الکتروشوک سی یو ، الکتروشوک سوماتیکس (Somatics) آمریکا و ...

انواع آتل

آتل یا اسپلینت (Splint) وسیله ای است که اندام را در آن قرار می دهند تا آن را محافظت کرده و یک یا چند مفصل را بی حرکت کند. آتل با بی حرکت کردن استخوان و مفصل موجب کاهش درد اندام بعد از آسیب شده و مانع از ایجاد آسیب بیشتر در اندام به علت حرکت استخوان های شکسته شده می شود. از آتل معمولا در موارد اورژانس استفاده میشود. آتل همچنین ممکن است برای درمان شکستگی هایی که همراه با تورم زیادی هستند استفاده شود.

الکتروکاردیوگراف

الکتروکاردیوگرام روش بدون دردی است که فعالیت الکتریکی قلب را ضبط کرده و با استفاده از امواج الکتریکی قلب افراد، به وضعیت فیزیکی و بیماری‌های احتمالی قلبی در فرد پی می‌بریم. استفاده از نوار قلب یکی از بی‌خطرترین و ساده‌ترین اقداماتی است که اطلاعاتی ارزشمند در مورد قلب به پزشک می‌ دهد.

الکتروکوتر

الکتروکوتر یا برش دهنده الکتریکی جدید از یک پروب یا تیغه الکتریکی جهت برش بافت و انعقاد آن برای کنترل خونریزی به طور همزمان استفاده می کند. بیشترین کاربرد الکتروکوتر در برش زدن و کنترل و جلوگیری از خونریزی حین اعمال جراحی چشم، صورت، جراحی پلاستیک و ترمیمی است. جلوگیری از خونریزی حین عمل جراحی علاوه بر آن که برای بیمار امری ضروری و حیاتی است، الکتروکوتر به جراح امکان می دهد تا ساختارهای بافت تحت عمل را به راحتی مشاهده نماید. در این واحدها، از گرما برای برش بافت استفاده می شود.

بلادگاز آنالایزر

بلادگاز آنالایزر تجهیزی جهت اندازه گیری فشار اکسیژن-دی اکسید کربن-منوکسید کربن و نیتروژن در خون استفاده می شود. بلادگاز آنالایزر دستگاهی است که می تواند به صورت اتوماتیک تشخیص سطح و تصحیح دما را انجام دهد. پــروفــایــل هــای پــارامـتـر مختلـف (تـرکیبـات مختلفـی از گـازهـای خـون، اکسیمتـری، الکترولیت ها و متابولیت ها) را پشتیبانی می کند. اتوماتیک بودن فرایند، آماده به کار بودن همیشگی دستگاه را تضمین می کند.

پالس اکسی متر

پالس اکسی متر (Pulse Oximeter) یا اکسیژن‌سنج خون وسیله‌ای است که با کمک آن می‌توان میزان درصد اشباع اکسیژن خون سرخرگ انسان را اندازه‌گیری کرد.

سونوگرافی

سونوگرافی یکی از روش های تصویربرداری است که تقریبا هیچ ضرری برای بدن ندارد. به آن اولترا سونوگرافی Ultrasonography هم می گویند. برای انجام سونوگرافی، به توسط یک وسیله خاص که پزشک سونولوژیست ( متخصص تصویربرداری که سونوگرافی میکند) روی اندام شما قرار میدهد امواج صوتی با فرکانس بالا که برای گوش انسان قابل شنیدن نیستند به درون بدن تابانده میشوند. این امواج بعد از برخورد به بافت های مختلف بدن بازتابیده شده و امواج بازتابش شده به توسط همان دستگاه مجددا دریافت می شود.

نوع خاصی از سونوگرافی به نام سونوگرافی داپلر Doppler Sonography وجود دارد. این روش تصویربرداری براساس پدیده داپلر کار میکند و هدف از انجام آن بررسی میزان و سرعت جریان خون در وریدها و شریان های بدن است. در ارتوپدی از این روش بیشتر برای بررسی احتمال لخته شدن خون در وریدهای عمقی ساق DVT استفاده می شود.

کاپنوگراف

کاپنوگراف در بخش مراقبت‌های ویژه مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی کاربرد اصلی این وسیله در اتاق عمل می‌باشد. در طول بیهوشی بیمار، کاپنوگراف اطلاعاتی از جمله شرایط تنفسی بیمار، قطع شدن مسیر تهویه و نشت هوای دمی، را در اختیار تیم جراحی قرار می‌دهد این دستگاه به وسیله پرتوهای فروسرخ قرمز غلظت گاز دی‌اکسیدکربن را اندازه‌گیری می‌کند.

ماشین بیهوشی

دستگاه بیهوشی (ماشین بیهوشی) یکی از ابزارهای همیشگی اتاق عمل می باشد و پزشک متخصص به وسیله آن دوز دارو های بیهوشی را به طور مداوم به بیمار می دهد تا در حین انجام عمل بیمار به هوش نیاید. این دستگاه به دلیل کارکرد بسیار حساسی که بر روی بیمار اعمال میکند ، از پیچیدگی و فن آوری های خاصی بهره می برد . دستگاه انتقال بیهوشی دهنده های استنشاقی شامل اجزای مختلفی است که در برقراری بیهوشی استنشاقی با یکدیگر مرتبط می شوند. اجزای سیستم عبارتند از ماشین بیهوشی ، تبخیر کننده ها ، مدار بیهوشی دهنده ، ونتیلاتور و سیستم تخلیه.

آمبولانس

همه آمبولانس ها در نگاه اول به هم شبیه­ اند، ولی در کارایی و ماموریت تفاوت­ دارند. براین اساس خودرویی می تواند آمبولانس باشد که بیش از پنج سال از تاریخ ساخت آن نگذشته باشد. وجود کابین ایزوله شده با شیشه حائل میان اتاق بیمار و راننده به همراه سیستم تهویه مطبوع، هواکش کابین بیمار، انواع صندلی و برانکارد حمل بیمار، علائم، نشانه ها و سیستم های اعلام خبر از وسایل ضروری آمبولانس های استاندارد به شمار می رود. وجود تجهیزات طبی شامل کپسول اکسیژن با مانومتر، ساکشن، دستگاه فشارخون، آمبوبگ، آتل فلزی و چوبی، آویزگاه سرم، جعبه کمک های اولیه با کلیه متعلقات، ایروی، پوار، مواد ضدعفونی کننده پزشکی در آمبولانس ها الزامی است.

جعبه کمک های اولیه

جعبه کمک های اولیه دارای جعبه پلاستیکی محکم و جادار برای اضافه نمودن اقلام، ضد نفوذ گرد و غبار به داخل جعبه، راحت و سبک برای جابجایی در مدلهای همراه، دیواری، آمبولانسی کوچک و بزرگ...


ترازو

ترازوی به راحتی میتواند وزن افراد را نمایش دهد. دقت بالای ترازوی دیجیتال باعث شده است که در بین عموم محبوب شود. در مراکز درمانی از ترازوی دیجیتال زیاد استفاده می گردد.

ترالی

ترالی اورژانس یک واحد متحرک ست که با هدف حیاتی احیای قلبی ریوی طراحی شده است .این ترالی با تمام داروها و ملزومات مورد نیاز تیم اورژانس در زمان احیای قلبی ریوی قبلا تجهیز گردیده است. این واحد متحرک در محل های استراتژیک بیمارستان یا اورژانس قرار گرفته و قادر است در زمان توقف عمل قلب و ریه به سرعت بر بالین بیمار آورده شده و توسط تیم اورژانس مورد استفاده قرار گیرد .

فلومتر

فلومتر یا دبی سنج وسیله ایست که حجم مواد عبوری را نسبت به زمان معرفی می کند . فلومترها تجهیزاتی هستند که میزان فلوی گازهای پزشکی چون اکسیژن، هوا،  اکسید نیتروژن و . . . را اندازه گیری و کنترل می کنند.

ست احیاء

ست احیاء شامل کپسول اکسیژن، رگولاتور و مانومتر، ماسیک، تیوپ، ساکشن دستی، ست لوله گذاری لارنگوسکوپ، فشارسنج، گوشی پزشکی، باند، گاز، دستکش، قیجی، ابزار جراحی اولیه و پانسمان، سرنگ، آنژیوکت، تیغ بیستوری، آمبوبک....

قیچی اورژانس

انواع کیف

کیف نگهداری تجهیزات پزشکی به صورت اختصاصی است و کاربردهایی مانند نگهداری انسولین و خنک نگهداشتن آن را بر عهده دارد .

انواع اره

اره جهت برش استخوان و قطع کردن عضو، که در عمل های جراحی کاربرد دارد.

اکسیژن ساز

اکسیژن ساز دستگاه‌ های پزشکی هستند که اکسیژن موجود در هوای محیط را متمرکز می‌کنند تا گاز اکسیژن غنی شده را برای بیماران تامین کنند. دو نوع اصلی از اکسیژن ساز به نام اکسیژن ساز ثابت و قابل حمل.

مانومتر و رگولاتور اکسیژن

برانکارد

برانکار یا برانکارد (به فرانسوی: Brancard) یکی از تجهیزات پزشکی است که برای حمل کوتاه مدت بیمارانی که نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارند استفاده می‌شود. برانکارد عمدتاً در شرایط حاد مراقبت خارج از بیمارستان توسط اورژانس پیش‌بیمارستانی، ارتش و امدادگران عملیات امداد و نجات استفاده می‌ شود.

انواع کنسول

کنسول بالای تخت بستری پورت هایی جهت تامین گازهای طبی مورد نیاز دارد که دربالای تخت بستری بکار گرفته می شود.

فشار خون سنج

فشار خون سنج (sphygmomanometers) دستگاهی است که در پزشکی برای اندازه‌گیری فشارخون افراد استفاده می‌شود. فشار خون سنج ها در دو نوع عقربه ای و دیجیتال (مچی دیجیتال) هستند.

گلوکومتر

خودپایشی قندخون به فرایند کنترل قندخون توسط خود بیمار در خانه با دستگاهی بنام گلوکومتر گفته می شود که یک بخش جدانشدنی واساسی دردرمان بیماری دیابت نوع یک و دو به شمار می رود و گلوکومتر می تواند به عنوان یک ابزار به بهبود کنترل قندخون کمک نموده این روش به افراد دیابتی خصوصاً بیمارانی که انسولین تزریق می‌کنند و یا بیمارانی که قندخون کنترل‌شده‌ای ندارند کمک می‌کند که نظارت دقیق‌تری بر وضعیت خویش اعمال نموده و مسئولیت بیشتری برای اداره امور خود بر عهده گیرند.

افتالموسکوپ

افتالموسکوپ، وسیله‌ای است که برای معاینه چشم استفاده می‌شود. مهمترین مزیت استفاده از آن، تعیین سلامت رتین و محفظه ویتروس است.

لوله تراشه بدون کاف

جلوگیری از انسداد مجرای تنفسی

قابل استفاده با ساکشن کتتر مخصوص نای

اتوسکوپ

اتوسکوپ (Otoscope) یا اوریسکوپ (Auriscope)، نام وسیله‌ای پزشکی است که برای مشاهده داخل گوش از آن استفاده می‌ شود. پزشکان از این وسیله به منظور غربالگری برخی بیماری‌ ها در معاینات دوره‌ای معمول و یا بررسی برخی شکایات مرتبط با سیستم شنوایی استفاده می‌ کنند. با کمک اتوسکوپ می‌ توان گوش خارجی و میانی را مورد معاینه قرار داد.

رتینوسکوپ

رتینوسکوپ ( شَبَکیه‌ بین )  ابزاری کمکی در چشم پزشکی تخصصی است. از جمله کاربردهای رتینوسکوپ می توان به کمک به تشخیص دوربینی، نزدیک بینی، آستیگماتیزم و به طور کلی سنجش نیروی انکساری چشم حتی بدون همکاری بیمار اشاره کرد. این کار در تعیین نمره ی عینک کودکان ارزش دارد.

لارنگوسکوپ

لارنگوسکوپ یکی از تجهیزاتی که برای دسترسی به راههای هوایی مورد استفاده قرار می گیرد . لارنگوسکوپ وسیله ای داسی شکل است که بیشتر برای لوله گذاری استفاده می شود.

نگاتوسکوپ

نگاتوسکوپ ها وسیله ای می باشد که برای مشاهده فیلم های رادیوگرافی مورد استفاده قرار می گیرند . این وسیله می تواند در داخل دیوار اتاق عمل تعبیه شود و هم می تواند به صورت جداگانه قرار گیرد . نگاتوسکوپ ها در ابعاد و اندازه های گوناگونی موجود می باشند .

پنبه

پنبه تشکیل‌شده از الیافی نرم و پف‌دار است، که برای انجام مراحل پانسمان و غیره... کاربرد دارد، همچنین از پنبه جهت استریل نمودن محل تزریق (بیمارستان­ها، درمانگاه­ها، آزمایشگاه­ها، مراکز تزریقات و پانسمان)، و در داروخانه ها، مطب ها، آرایشگاه های زنانه و مردانه، آمبولانس ها ، جعبه کمک های اولیه (کارگاه ها و کارخانه های صنعتی، شرکت ها، مدارس و منازل) استفاده می شود.

سوند

سوند لوله باریک، توخالی و انعطاف‌ پذیری است که برای جمع‌ آوری ادرار، درون مثانه قرار داده می‌ شود. سوندها انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها کارایی و روش مصرف متفاوتی می‌توانند داشته باشند.

سوند فولی (این سوندها در انتهای خود، یعنی در بخشی از سوند که پس از عبور کردن از مجرای ادرار به درون مثانه می‌رسد، کیسه کوچکی دارند. این کیسه کوچک ازطریق یک مجرای بسیار باریک در بدنه سوند با سوراخی که در انتهای دیگر سوند وجود دارد در ارتباط است.)

انواع سوزن

سوزن ها جهت تزریق کاربرد دارند، به طور معمول هرچه سن فرد کمتر باشد از سوزن‌ های با قطر کوچک‌ تر و بسته به نوع کاربرد آن متفاوت استفاده می‌ شود.

دستکش

دستکش برای محافظت و جلوگیری از کادر پزشکی و بیمار،همچنین هر کجا که نیاز به مراقبت از دست در حین تماس با اشیاء،مواد یا موجودات مختلف بوده باشد می توان از دستکش های متنوع سوپا بهره برد.این محصول در انواع لاتکس ،نایلونی و نایلکسی به صورت استریل و غیر استریل تولید و عرضه می گردد.همچنین دستکش ها در طی عمل، احساس راحتی را برای تیم جراحی فراهم می‌ سازند، در برابر بیمار و تماس مستقیم با وی، نوعی مزیت به حساب می‌ آیند.

ظرف پسماند

مقاوم در برابر سوراخ شدن و آسیب دیدن

جلوگیری از تماس وسایل آلوده با افراد


تیغ بیستوری

تیغ بیستوری (به انگلیسی: Scalpel)، (به فرانسوی: Bistouri) نوعی تیغ یا چاقو است که بسیار برنده بوده و برای جراحی بدن، کالبدشکافی و بعضی مواقع در صنایع دستی کاربرد دارد. اسکالپل‌ ها ممکن است یک بار مصرف یا با کاربرد همیشگی باشند. تیغه برخی از آن‌ها را می‌ توان تعویض کرد ولی برخی دیگر قابلیت تعویض ندارند ولی می‌توان آنها را تیز کرد. تیغه و دسته بیستوری (اسکالپل‌ ها) به اشکال مختلف وجود دارند. اکثراً از جنس استیل کربن و برنجی می‌ باشند. تیغه‌ها و دسته‌ها، سایزهای گوناگونی دارند لذا بسته به عمق ناحیه عمل، جراح چاقوی مناسب را درخواست می‌ کند.

چست لید

چست لیدها برای اتصال سیم دستگاه مانیتور قلب به قفسه سینه بیمار استفاده می شوند.

انواع لوله

لوله‌گذاری داخل تراشه به معنای قرار دادن یک لوله قابل انعطاف در داخل نای می‌ باشد. اینکار هنگامی صورت می‌گیرد که فرد نیاز به تنفس مکانیکی یا جلوگیری از آسپیراسیون دارد.

انواع چسب

در بسیاری از قسمتهای علوم پزشکی برای جلوگیری زخمها و جراحات باقی مانده از چسب ها استفاده می شود. چسب ها انواع مختلفی دارند: چسب پزشکی آنژیوکیت شفاف و غیر شفاف، چسب تزریق، چسب ضد حساسیت شیشه ای و ساده ،چسب پانسمان آماده ، استند چسب زخم بندی ، چسب پزشکی لاستیکی حصیری.

انواع ژل

از انواع ژل به جهت روان کنندگی در معاینات و عمل های جراحی استفاده می گردد . در هنگام ثبت نوار قلب بوسیله دستگاه الکتروکاردیوگراف از ژل به دلیل کاهش امپداس بین پوست و صفحه الکترود است . 

انواع باند

باند زخم بندی یک قطعه اساسی مورد استفاده در نگه داری ابزار پزشکی ، مانند پانسمان یا آتل به کار می رود . این باند ها همچنین برای نگه داری قسمتی از بدن به کار می رود و در طی خونریزی شدید برای کند کردن جریان خون از باند زخم بندی استفاده می شود .

آمبوبگ

آمبوبگ (Ambu bag) یک مخزن هوایی است که برای ایجاد فشار مثبت ریوی در شرایط پنوموتوراکس و یا در تنفس مصنوعی هنگام CPR از آن استفاده می‌شود. سوپاپ اطمینان آمبوبگ کمک می کند تا به طور خودکار زمانی که فشار هوا با توجه به رده سنی بیمار(بزرگسال، نوزاد و اطفال) افزایش می بابد عمل نموده و هوا را به محیط بیرون منتقل نماید تا مانع از آسیب دیدگی ریه بیمار شود.

ایروی

باز نگهداشتن راه تنفسی هنگام تصادف و تشنج


مانیتورینگ پر تابل

ست بخیه

دستگاه پر تابل را دیو لوژی