کاویترون (Cavitron)
جرمگیری , یکی از ضروریترین درمان های دندانپزشکی است .پلاک میکروبی , مهمترین عامل ایجاد بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانی است .به علت سطح ناصاف جرم های دندانی,تشکیل پلاک های میکروبی بر روی آنها بیش از دندان است و با مسواک زدن نیز نمی توان این پلاک ها را حذف کرد. از طرفی , جرم ها باعث بوی بد دهان و بدشکلی دندان ها و نیز تخریب لثه ها و لق شدن دندان می شود .
معرفی دستگاه :
از دستگاه کاویترون برای جدا کردن و از بین جرم و پلاک روی دندان و داخل لثه یا شکستن جرم دندان استفاده می شود .
اساس کار این دستگاه, امواج اولتراسوند (فرا صوت ) میباشد .
دستگاه کاویترون دارای یک هندپیس است که یک قلم بر روی آن نصب می شود . هدف کلی در دستگاه کاویترون , مرتعش کردن نوک قلم است که به وسیله ارتعاش آن , جرمگیری صورت می گیرد .نوک قلم نصب شده بر روی هندپیس , در محدوده فرکانسی 25تا30 کیلوهرتز ارتعاش می کند .روزنه باریکی در نوک قلم وجود دارد که در هنگام استفاده از دستگاه , آب از طریق آن به نوک قلم پاشیده می شود و به دلیل ارتعاش, آب به صورت اسپری پخش شده و حباب تشکیل می شود .
آب اسپری شده علاوه بر خنک کردن دندان و سرد نمودن قلم ,باعث سایش شده و به عمل جرمگیری نیز کمک می کند .
اجزای اصلی دستگاه کاویترون:
درون جعبه اصلی دستگاه , بورد الکترونیکی وجود دارد و در جلوی پنل آن , ولوم تنظیم قدرت و ولوم تنظیم جریان آب و کلید اصلی روشن و خاموش دستگاه قرار دارد . ولوم تنظیم قدرت با گردش در جهت عقربه های ساعت ,قدرت ارتعاش نوک قلم را افزایش میدهد و ولوم تنظیم جریان آب با گردش در جهت خلاف عقربه های ساعت , جریان آب خروجی را افزایش می دهد . بورد الکترونیکی درون جعبه اصلی , شامل منبع تغذیه , نوسان ساز و تقویت کننده است .
در منبع تغذیه معمولا از یک ترانس کاهنده دیود, خازن صافی و رگولاتور استفاده می شود .برق شهری از طریق کابل برق دستگاه, وارد منبع تغذیه شده و سپس با یک ترانس کاهنده, ولتاژ آن کاهش می یابد.
وظیفه رگولاتور نیز که به صورت آی سی است , تثبیت ولتاژ است .
در قسمت نوسان ساز , سیگنال سینوسی متنناوب با فرکانس ثابت 25یا 30کیلوهرتز تولید میشود . سیگنال خروجی از نوسان ساز , توان لازم برای تحریک سیم پیج هندپیس و ایجاد میدان مغناطیسی با قدرت بالا را ندارد ,به همین خاطر باید یک تقویت کننده توان , تقویت شود .
هندپیس شامل سیم پیچی است که با اعمال جریان متناوب به آن , میدان مغناطیسی متغیری داخل آن به وجود می آید . ورودی هندپیس دارای یک مسیر برای اب و سیمی برای جریان الکتریسیته است .
وقتی آب به هندپیس وارد شد , از دو ورقه های متراکم فرومغناطیس که انتهای آنها به یکدیگر جوش خورده است , عبور کرده و سپس از داخل مجرایی که روی قلم برای عبور جریان آب تعبیه شده است نیز عبور می کند و در نهایت به نوک قلم اسپری می شود .نیرویی که به آنها وارد می شود , قابلیت تشکیل حباب (Cavitation) دارند .
نوک قلم تیز بوده و از جنس فولاد ضد زنگ است . وظیفه قلم این است که با فرکانس 25 تا 30 کیلوهرتز مرتعش شود و بر اثر برخورد ذرات و مولکول های آب که بصورت ضربات مکانیکی به سطح دندان وارد می شود , باعث جدا شدن جرم ها و پلاک ها می شود . قلم ها می توانند از هندپیس جدا شوند و پس از جداسازی , میتوان آنها را استریل کرد .
در بازار قلم هایی وجود دارند که از لحاظ ابعاد , جنس و ضخامت به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که فقط با فرکانس 25 کیلوهرتز کار کند , نوع قلم هم باید از نوع 25 کیلوهرتز باشد و همچنین اگر دستگاه با فرکانس 30 کیلو هرتز کار کند , نوع قلم باید 30 کیلوهرتز باشد . البته بعضی دستگاه ها دو فرکانسی هستند و هر دو فرکانس را دارند .
در هنگام کار با کاویترون , بخش عمده ای از انرژی مکانیکی به گرما تبدیل می شود که باعث گرم شدن هندپیس و بافت دهان می شود . وظیفه سیستم آب , خنک کردن این دو قسمت است .
مسیر آب به این صورت است که ابتدا از مجرای ورودی که معمولا پشت دستگاه قرار دارد , وارد دستگاه می شود و با عبور از فیلتر , وارد شیر برقی (سلونوئید) می شود .
وظیفه شیر برقی , قطع و وصل کردن جریان آب با فرمان اپراتور است . بدین منظور برای برقراری جریان آب , از یک پدال پایی استفاده شده است .
مشکلات عمده دستگاه :